Plody rakytníku řešetlákového mají výrazné léčivé účinky.
Vysoká koncentrace léčivých látek, které obsahují plody rakytníku řešetlákového se uchovává v jeho oleji. Například obsah vitamínu A, jehož provitamínem je beta karoten, je v rakytníku třikrát vyšší než v mrkvi. Dále jsou to vitamíny B1, B2, B6, vitamíny D, E, F, K, P a nenasycené omega mastné kyseliny.
V rakytníkovém oleji se nacházejí omega 3,6 a P kyseliny, díky čemuž je výbornou prevencí kardiovaskulárních chorob. V boji proti volným radikálům pomáhá silný antioxidant v podobě omega 7 mastné kyseliny, která má v rakytníkovém oleji až čtyřicetiprocentní zastoupení.
Žaludek a imunita
Omega 7 mastná kyselina ovlivňuje také snížení kyselosti žaludečních šťáv. Rakytníkový olej je proto výbornou prevencí proti vzniku žaludečních vředů. Vitamíny z rakytníku mají významný vliv i při budování imunity.
Jde zejména o vitamín C, jeho účinek je v rakytníku posílen přítomností antioxidantu vitamínu P. Odolnost organismu posiluje i přísun nenasycených mastných kyselin. Užívání tobolek s rakytníkovým olejem urychluje rekonvalescenci po nemoci a po chirurgických zákrocích.
Ochrana kůže
V rakytníkovém oleji se nachází vitamín E, který prodlužuje život buňkám a je nezbytný pro obnovu tkání. Pro dobrý stav kůže jsou důležité také vitamíny B, A a beta karoten.
Nenasycené mastné kyseliny zásobují kožní buňky výživou a podílejí se na stavbě a regeneraci buněčných stěn. Rakytník pomáhá také při kožních poraněních, na popraskané ústní koutky a vrací pružnost drsné suché pokožce.